2017 m. „Be Active“ savaitė aukštosiose mokyklose

2017 m. „Be Active“ savaitė aukštosiose mokyklose

 

 

 

 

 

 

BEACTIVE Europos sporto savaitė — tai Europos Komisijos iniciatyva, propaguojanti sportą ir fizinį aktyvumą visoje Europoje. Jos metu žmonės kviečiami drauge atrasti fizinio aktyvumo privalumus. Šia proga Lietuvos aukštosios mokyklos kvietė studentus, moksleivius ir miesto gyventojus aktyviai praleisti laiką.

Rugsėjo 20 d.

Tarptautiniu studentų sporto festivaliu prasidėjo „Be Active“ sporto savaitė aukštosiose Lietuvos mokyklose. „Sportas yra neatsiejama švietimo dalis fizine ir intelektualine prasme. Kadangi kūno kultūra, fizinis aktyvumas ir sportas formuoja sveikos gyvensenos, savęs pasitikėjimo ir socialiai atsakingos asmenybės įgūdžius, 2015 metais Tarptautinės universitetinio sporto federacijos (FISU) ir Jungtinių Tautų Švietimo, mokslo ir kultūros organizacijos (UNESCO) iniciatyva rugsėjo 20 d. buvo pripažinta Tarptautine universitetinio sporto diena. Šia proga LSU kartu su Lietuvos studentų sporto asociacija (LSSA) antrus metus iš eilės kvietė studentus ir vyresnių klasių moksleivius aktyviai praleisti laiką „Tarptautiniame studentų sporto festivalyje“. Beveik 300 studentų ir moksleivių iš 12 mokymosi įstaigų varžėsi mažojo futbolo, gatvės krepšinio ir paplūdimio tinklinio turnyruose.

 

Rugsėjo 25 d.

Vilniaus universitete, vyko neįprasto stalo teniso turnyras. Apšilus įprastomis raketėmis, studentai pritrūko iššūkių, tad buvo ištrauktos raketės mediniu paviršiumi, o galiausiai, sužaidus kelias kovas, buvo griebtasi knygų - vadovėliai ir knygos apie svarsčių kilnojimą, savigyną bei Lietuvos sportininkus tapo puikia priemone gerai praleisti laiką bei surengti varžybas! Visi, norintys įgyti savigynos žinių, buvo laukiami VU trenerės Eglės, kuri atsakė į visus iškilusius dalyvių (ypatingai merginų!) klausimus ir tiek teoriškai, tiek praktiškai pristatė pagrindinius savigynos judesius bei junginius. O visi išsiilgę gamtos ir ramybės, buvo kviečiami į VU Kairėnų Botanikos sodą išbandyti neseniai atsidariusį Basakojų taką bei pajusti rugsėjo šaltuką. Taip pat sode laukė ir šių metų pavasarį atsidariusi stacionari orientavimo trasa, kur kartu su VU trenerio Romualdo pagalba, buvo galima susipažinti su pačiu sportu, žemėlapio skaitymu bei šifravimu, ir pabandyti trasą įveikti pačiam. O tai padarė visi dalyviai!

Lietuvos edukologijos universitetas sporto komplekse studentus ir dėstytojus traukė intriguojančiu šūkiu „Mesk, spirk, šok, žaisk“. Visi sporto aktyvistai galėjo išbandyti keturkovę - keturias netradicines sporto šakas: pasagos metimą, golfą, baudinių mušimą ir šuolius per šokdynę. Populiariausias tą vakarą buvo golfas, kėlęs daugiausiai iššūkių ir šypsenų veiduose.

Lietuvos muzikos ir teatro akademijos  sporto salėje nemažas būrys meno atstovų atėjo susipažinti su aktyviu žaidimu, pavadinimu “ „Hel-pongas“. Aktyvus vakaras LMTA nesibaigė vien tik “ „Hel-pongo“ žaidimu - sportinį šėlsmą tęsė Zumba ir stalo tenisas.

Mykolo Romerio universitetą užvaldė „Lėkščiasvydis kitaip“, kurio metu studentai iš skirtingų nuotolių į lankus bandė taikliai numesti skraidančią lėkštę. Išbandžiusių taiklumą, laukė ir savigynos pamoka, po kurios dalyviai išėjo ne tik su įgytu apsigynimo pradžiamoksliu, bet ir su didesniu pasitikėjimu savimi!

Vilniaus dailės akademijoje įvyko užsiėmimas „Judėjimo džiaugsmas su Lina“ - kūną stiprinanti bei protą atpalaiduojanti veikla ant jogos kilimėlio, savyje apjungusi keletą metodų, tokių kaip joga ir pilates, nepaliko abejingų.

Vilniaus Gedimino technikos universitete studentai galėjo išmėginti vis populiarėjantį Fitboksą, kurio treniruotės sistemą sudarė keturi pagrindiniai komponentai: bazinė kikbokso technika, kovinė kikbokso technika, funkcinių treniruočių motyvai ir judrieji žaidimai.

 

Rugsėjo 26 d.

 

Lietuvos sporto universitetas  pakvietė visus žmones, nepriklausomai nuo jų amžiaus, profesijos ar sportiškumo, būti aktyviais ir dalyvauti „Judėk kartu su LSU 2017“ projekto renginyje „LSU atvirojo rudens kroso pirmenybės“. Tai vienas iš Europos sporto savaitės „Be Active“ renginių. Ąžuolyno parke vykusiame bėgime varžėsi daugiau nei 200 dalyvių 6 amžiaus grupėse.

Tuo tarpu tą dieną Vilniuje vyko – diena kariuomenėje.  Generolo Jono Žemaičio Lietuvos Karo akademijos studentai ir darbuotojai pristatė, kas gi lauks dalyvių kariūnų mestame iššūkyje: pirmiausia, buvo pravesta pramankšta apšilimui prieš fiziškai sudėtingą kliūčių ruožą; po jos sekė pagal NATO standartą suprojektuota kliūčių trasa.

 

Rugsėjo 27 d.

 

Lietuvos sporto universitetas prisidėjo prie didžiausio Europos masinio šokio renginio „FlashMove“. Tradicija tapusiame LSU masiniame šokyje dalyvavo 745 studentai, moksleiviai, darželinukai ir įvairių mokymosi įstaigų darbuotojai. Šiais metais masiniam šokiui „FlashMove“ buvo naudota Europos Sąjungos (ES) himno muzika. „Odė džiaugsmui“ universalia muzikos kalba išreiškia Europos laisvės, taikos ir solidarumo idealus. „FlashMove“ grindžiamas Europos Sąjungos moto „Vienybė įvairovėje“, kuris reiškia, kad nepaisant skirtingų kultūrų, kalbų ir tradicijų tarp skirtingų ES šalių, jos yra suvienytos dirbti kartu Europos labui. Saulėtą trečiadienio popietę Universiteto prieigose šokio judesių mokė ir vieningą bei draugišką atmosferą kūrė LSU trenerė, Kauno „Žalgirio“ šokėja ir „ChilliDance“ vadovė Milda Treigienė.

Lietuvos edukologijos universiteto didžiojoje sporto salėje vyko VU ir LEU užsiėmimai, skirtingu ritmu ir judesiais pritraukę gausybę studentų. Atmosfera buvo karšta - skambėjo muzika, aidėjo sporto mėgėjų balsai ir trepsėjimas. Vilniaus universiteto trenerė Justina mokė Kūno dizaino paslapčių, o Lietuvos edukologijos universiteto trenerė Viktorija - Zumbos judesių. Salė buvo sausakimša šėlstančiais studentais, sportininkais ir miesto gyventojais. Ypatingai džiugių emocijų suteikė tai, jog išmokti šokio judesių nepabūgo ir vaikinai, treniruočių metu kėlę šypsenas ne tik merginoms, bet ir perteikę pakilią vakaro nuotaiką užfiksuotose akimirkose!

 

Rugsėjo 28 d.

 

Užbaigiant Europos sporto savaitę „BeActive“ Vilniaus aukštosiose mokyklose vyko sportiškas naktinėjimas. Veiklas vedė dėstytojai bei treneriai iš Vilniaus universiteto ir Vilniaus Gedimino technikos universiteto, o jose būta apie pusantro šimto dalyvių. Po žvaigždėmis ir Saulėtekio stadiono šviestuvais būrys bėgimo entuziastų kovojo skirtingo ilgio distancijose, o VU trenerė doc. Jūratė fiksavo geriausius laikus bei apdovanojo ne tik greičiausius, bet visus, dalyvavusius bėgime, kurių tarpe sportinį naktinėjimą propagavo ir VU dėstytojai! Daugiau nei pusė šimto futbolo aistruolių, kuruojamų VU trenerių Rimanto ir Edvardo, iki pat vidurnakčio lakstė po futbolo aikštę - varžėsi tiek lietuviškai kalbančios komandos, tiek Erasmus studentai, atvykę ne tik studijuoti į Vilnių, bet, kaip vakaras įrodė, pažaisti futbolo! Tie, kurie dar turėjo jėgų, laiką leido kartu su VU trenere Justina, mankštindamiesi Kūno dizaino treniruotėje, arba žaisdami kamuoliasvydį, kartu su energinguoju VGTU treneriu Radoslavu. Galiausiai, paskutiniai naktinėtojai, kartu su VU Žygeivių klubu, iškeliavo į tamsius Saulėtekio miškus, nepasiklydo ir su nuotykiais bei naujomis istorijomis grįžo į studentų miestelį.

Tikimės, kad ir kitais „Be Active“ metais visi būsime kartu.

 

Daugiau informacijos ir nuotraukų galite rasti:

LSU sporto ir laisvalaikio puslapyje - https://www.facebook.com/groups/670308852986520/?fref=ts

Vilniaus universiteto puslapyje - http://www.ssc.vu.lt/naujienos/1098-tukstancius-kaloriju-sudeginusi-europos-sporto-savaite-beactive